Zomerkunstdriedaagse voor kinderen

 Sabine Vanbiervliet, vrijdag 24 augustus 2012

In het staartje van deze zomervakantie hadden wij een kunstdriedaagse voor kinderen gepland. Het was een heerlijke ervaring die smaakt naar meer.

Het is zonder meer verrijkend om drie dagen ondergedompeld te worden in de fantasiewereld van de kinderen.          

Hun creativiteit is eindeloos en hun verbeelding onbegrensd.                                                                                                  

In hun magische wereld geldt er maar één simpele wet : wat je ook bedenkt in je hoofd, het is mogelijk ! Er zijn geen praktische bezwaren, geen wet van de zwaartekracht, geen twijfels of bedenkingen, geen andere obstakels.

Terwijl wij,volwassenen, druk druk druk zijn met het schipperen tussen job en gezin, huishouden of sociale verplichtingen, vieren zij volop en ongedwongen het leven.                              

Hoe komt dat toch, en wat hebben wij onderweg naar het groot-mens-worden verloren, dat we dat niet meer kunnen?  Waar zit het verschil  ?Ik zat er wat over te mijneren en kwam tot de volgende bedenkingen :


1. Hun fantasie is nog levensecht !  Ik kon mijn oren en ogen haast niet geloven toen ik het volgende hoorde en zag:       

Er was er eentje die met veel animo zijn draak boetseerde en er dan 10 minuten later bang van werd, omdat hij hem daarnet echt wel zag bewegen."Hij heeft zijn hoofd gedraaid. Echt waar, ik zag het !" " Ja, ik dacht het ook, hij draaide zijn kop naar links."  Als twee negenjarigen het echt gezien hebben , wie zijn wij dan om te zeggen dat het niet zo is ?

Ook deze week : een superenthousiasteling die zijn wel zeer hevig meegeverfde blauwe vingers niet meer proper kreeg en er dan maar laconiek vanuit ging dat hij waarschijnlijk langzaam maar zeker in een smurf aan het veranderen was.

2. Kinderen kunnen nog voor de volle 100 % tevreden zijn over zichzelf !  Ze vinden hun eigen kunstwerk supermegafantastisch cool  en hebben er geen moeite mee om dat  luidkeels en zeker wel  tien keer na elkaar te verkondigen
 

3. Ze zijn ontzettend openminded en stellen de meest wonderlijke vragen, dingen waar je zelf absoluut niet zou opkomen, en die heel vaak beginnen met hun favoriete woord allertijden :  waarom ?

4. Kinderen zijn nog content met iets van niets ! Geen Nintendo DS, of Wii maar zand, water, slijk of nog liefst klei, met andere woorden iets simpels waar je echt vuil van kan worden.

5. Ze faken niet, ook geen beleefdheid : ze willen altijd de eerste aan de beurt zijn en gaan sowieso altijd voor het grootste stuk, of dat nu taart, koek of klei is. En ze komen daar zonder schroom en zelfs met een zekere trots voor  uit !

6. En ze zijn van nature uit milieubewust, ze hebben geen keukenrol of papieren zakdoeken van doen,. Alles (klei, koek, verf, snot…) is opkuisbaar met hun mouw, of bij gebrek aan mouw, gewoon met de blote arm.

7. Kinderen hebben altijd lol. Er is altijd wel één die een scheet laat en 13 anderen die dat ongelofelijk grappig vinden.

Conclusie : Ik heb een nieuw mantra  "Koester het kind in jezelf !"


Dit was een blogje over: creativiteit, atelier, boetseren

1 reactie(s)


Vandamme Tine .vrijdag 24 augustus 2012
Om het als een smurfen-kindje te zeggen met een levende draak in zijn kamer en zo'n heerlijke groene plakker bengelend onder mijn neus ...
'Juffrouw Sabine is de max !!'. Mij hoef je daar al lang niet meer van te overtuigen, ik vind het zalig om zo'n zot, lief sprot met talenten alom te koesteren tussen mijn maatjes !! Wanneer spreken we nog es af ? :) Dan spelen we verstoppertje en zijn 'we weg en niet om aanzien', maar hebben we wel heel veel binnenpretjes en laten we scheetjes !! :))


Laat een berichtje achter!

Naam*

Website

E-mailadres (wordt niet gepubliceerd)

Mijn berichtje*