De Beesthovenkop

 Sabine Vanbiervliet, dinsdag 16 oktober 2012

Zaterdag en zondag nemen we deel aan “Buren bij Kunstenaars”. Een lovenswaardig initiatief waarbij kunstenaars de mogelijkheid krijgen om hun atelier open te stellen voor publiek. Alleen... ik heb het niet zo voor de titel : Buren bij Kunstenaars. Noem mij een creatief beest, een klei-maniak, of zelfs een knutselprutser... daar kan ik mij volledig in vinden, maar een kunstenaar, da’s toch iemand van een zwaarder kaliber. 

Een anekdote van enkele maanden geleden ter illustratie :

Ding Dong
Aha, ik spurt naar de deur. In de begindagen van het Pottenatelier werd elk belgeluid met het nodige enthousiasme begroet. Misschien een potentiële klant! De mevrouw aan de deur zegt dat ze eens komt kijken wat ik allemaal uitspook! 

Uitspook! Ik begin al te vrezen dat ik hier één of andere inspecteur voor mijn kiezen heb, maar nee, mijn angst blijkt ongegrond. Mevrouw is zelf keramiste en volgt al 12 jaar les. Altijd leuk, iemand met dezelfde passie, denk je dan. Met kennersblik bekijkt ze mijn werken. Even blijft ze stilstaan voor mijn hangdiertjes met hoog pippi-langkous-gehalte.

Maar dat is toch echt geen keramiek, zegt ze, papiermaché misschien? Nee hoor, haast ik mij te zeggen, dat is ook uit klei! Een ongelovig snuiven is mijn deel. Ook mijn kommetjes, potjes en vazen worden misprijzend gekeurd. Ik voel me precies alsmaar kleiner worden.

Dan komt haar volgende vernietigende vraag: kent u wel iets van kunst? Kunt u wel een Beethovenkop boetseren? Ik slik de opmerking in dat die mens een hoofd had ipv een kop (ook de onbeleefde niet-klant is tenslotte koning) en vertel haar dat dit niet tot mijn ambities behoort. Aha, klinkt het triomfantelijk, ik maak alleen echte Kunst, heel waarheidsgetrouw, gebaseerd op foto’s, ik heb al de Acropolys geboetseerd en nu ben ik bezig aan de denker van Rodin!

De denker begot, zou dat dan een beetje over stralen ?


En toch bent u komende zaterdag en zondag van 14 tot 18 u van harte welkom in mijn atelier, dit voor een hapje en een drankje, om te snuisteren in ons workshopaanbod en uiteraard om mijn potjes, beeldjes en kommetjes, die allemaal met veel liefde gemaakt zijn, te bekijken. Maar wees gewaarschuwd: verwacht geen Kunst met de grote K, helaas, helaas, het ligt niet binnen mijn mogelijkheden!


Dit was een blogje over: creativiteit, atelier

3 reactie(s)


veerle op dinsdag 16 oktober 2012
van dit berichtje krijg ik kippevel en de lachkriebels tegelijk ( mijn god de arrogantie van een bezoeker als dit ) vanwege ook de ongelofelijk herkenbaarheid om 'best trots' te zijn op wat je doet maar tegelijk zo bescheiden te zijn dat het vervelend is ( want het eeuwige twijfelen is er al-tijd) ... hèhè !!
ik moet je dus dit berichtje sturen! om je te laten weten dat ik , telkens ik uit je servies drink , er blij mee ben en ook telkens vol bewondering naar je werk kijk als de foto's passeren. volhouden is de boodchap , volharden en blijven doen wat je doet. ik heb zelf ook altijd moeite met de term kunstenaar-het klinkt zo zweverig , en als er nu één ding is dat ik niet ben is het toch dàt -who cares anyway ?
ik wens je tenslotte véél succes met de open ateliers! geniet ervan!

Goedel Vermandere .dinsdag 16 oktober 2012
Ik hou van je werk!!! Heel creatief en vol liefde en passie tot stand gekomen!!! Wat is Kunst!!!

Inez op dinsdag 16 oktober 2012
misschien moet die mevrouw de definitie van kunst eens opzoeken ... denk dat originaliteit daar wel een belangrijk onderdeel van is, en niet het 'namaken' van wat een ander heeft bedacht. Succes!


Laat een berichtje achter!

Naam*

Website

E-mailadres (wordt niet gepubliceerd)

Mijn berichtje*