De 20 dingen die ik in 2020 zeker wil maken!

 Sabine Vanbiervliet, zaterdag 28 december 2019
Anno 2020 heb ik niet meer de neiging om mijn leven in  grote jaarplannen te gieten. En ook de rayon met hippe maagdelijk blanke boekjes kan ik tegenwoordig moeiteloos voorbijlopen.  Het voordeel van ouder worden: Ik ken mezelf ondertussen al een stuk beter. Gedurende het jaar komt er van alles op mijn weg , en het duurt zeker niet langer dan een maand voor ik mijn focus verlies en diep teleurgesteld ben in mezelf omdat ik me niet aan mijn plan kan houden. 
 
Ik heb het meer voor de wijze raad van Austin Kleon. Schrijf op het einde van de dag eens op wat je allemaal gedaan hebt. Werkt heel erg goed voor mij, bij een treuzelmoment of een namiddagdipje pep ik mezelf op door te denken aan dat avondlijstje dat niet te leeg mag zijn. 
 
Maar dit gezegd zijnde, er is zovéél dat ik wil maken, dat mijn hoofd er soms van omtolt, vandaar dat ik toch nog eens gezwicht ben voor een lijstje!  Ik haalde de mosterd hier maar beperkte het tot de categorie keramiekplannetjes.

Mijn 20 voor 2020 lijstje.
 
 
1. Een tajine draaien
 
Zelf ben ik niet zo zot van couscous, maar toegegeven, de vorm van zo’n tajine is subliem en sommige zijn echt pareltjes qua decoratie. Bovendien heb ik enkele cursisten die zich hier wel aan willen wagen. En vooraleer ik kennis doorgeef, moet ik het zelf van binnen en van buiten kunnen, dus...
 
 
 
 
2. Hoofden
 
Nee, ik wil absoluut geen waarheidsgetrouw beethovenportret boetseren. Grote bewondering voor mensen die dat kunnen maar het spreekt mij niet aan.  Ik heb het over hol opgebouwde  hoofdjes met een hoek af.  Ik ben grote fan van de beelden van José Vermeersch met hun bevreemdende blik.
 
 
 
 
3. Minikannetjes van de mast draaien
 
Van de mast draaien, ik kan het wel maar ik doe het veel te weinig. Het is nochthans zo’n leuke, ontspannende oefening..En ik wil graag zo’n 50 hele kleine kannetjes die samen in een tros in de keuken hangen.  Kleurrijk geglazuurd, dat spreekt voor zich.
 
 
 
 
4. Handen in klei       
 
Ik voel me alsmaar dankbaarder voor mijn handen, ik weet natuurlijk al langer dat je er vanalles mee kunt doen. Maar wat ik dit jaar nog meer besefte is hoe fijn het is om  dat je met je handen je hoofd kunt leegmaken. En dat gevoel zou ik wel eens in een beeld willen uitdrukken. Er zitten al wat ideetjes in mijn hoofd.
 
 
 
5. Stapelbare kommen in elkaar van dezelfde grootte met een doorlooptekening.
 
Ik kan vol bewondering zijn voor iemand zijn werk maar Ik ben niet vlug jaloers van iemand anders zijn kunnen! Deze potten  van Lucy Bashan Browne,(zeker volgen op instagram) met die doorlooptekeningen zijn echt van wauw!  Zowel de potten als de tekening doen mij kwijlen!  Het is heel belangrijk om dan je potten met grote precisie te maken , zodat ze perfect op elkaar passen en dat ieder pot mooi boven de andere uitsteekt. Dit wordt sowieso een grote uitdaging voor mij want toen het perfectionisme werd uitgedeeld, stond ik achteraan in de rij.
 
 
 
 
6. Lepeltes
 
Ik heb me daar vroeger al eens mee bezig gehouden en het is gewoon fun om te doen.  En dan bij het decoreren eens echt all the way gaan met kleur, meer heb ik niet nodig om me gelukkig te voelen. Heel veel pinterest-inspiratie hier!
 
 
 
 
 
 
 
7. Strawberrypot
 
Simpelweg omdat ik denk dat dat mooi zou staan op mijn terras of buiten aan mijn atelier, zo’n een pot met kleine potjes aan. En hou je maar vast , gevorderde cursisten, want dit wordt ook een zomeroefening voor jullie!
 
 
 
8. Bordje met cloche 
 
Ik ben een grote « Downton Abbey »fan en zo’n bordje met een cloche op, vind ik het toppunt van chique. Bovendien droom ik graag van een prachtige brunchtafel maken edn deze past hier wel in, vind ik. Een botervlootje kan hier ook een variatie op zijn.
 
 
9. Gedraaid vrouwenbeeldje
 
Vroeger heb ik deze met veel plezier gemaakt maar nu heb ik die beeldjes al een jaar of 12 links laten liggen. Maar met 2 hoogzwangere collega’s in onze straat, ben ik weer geïnspireerd.
Ik maakte dan een soort vruchtbaarheidsbeeldje waarbij het allemaal wat voller en dikker mag, maar dan met gedraaide billen, lichaam en dikke buik. En dan alle stukken assembleren, helemaal in de body positivity trend. I am a visonair, altijd al geweten ;)
  
10. Een lampenvoet
 
Een kinderlamp met zo’n groot licht er op en een gedraaide voet die ik kan omtoveren in een dier is of een huisje of een mens. Iets waar ik mijn boetseerkriebels in kwijt kan.
 
 
11. Minihuisjecollectie
 
Kleine huisjes maken, ik begon er dit jaar mee en wil er zeker en vast mee doorgaan. Het is ondertussen een soort verslaving geworden. Ik denk dat ik toch ergens erfelijk belast ben. Mijn grootvader bouwde na de 2de wereldoorlog de hele kust vol! Zijn bijnaam was de betonbaron. Mijn huisjes zijn dan toch net ietsje vrolijker.
 
 
 
12, Rechthoekige ovenschaaltjes draaien
 
Mijn kinderen hebben de laatste tijd een nieuw favoriet receptje:  zelfgemaakte nacho’s in allerlei variaties, naargelang de frigorestjes. En ik vind dat we daar niet het juiste schaaltje voor hebben. De nacho’s gaan zonder twijfel beter smaken uit een vierkant, zelfgemaakt ovenschaaltje dan in uit die lompe glazen ovenschaal.
 
 
13.Honden
 
Geen huisdieren hier wegens geen plaats, maar voor geboetseerde vind ik altijd wel een plekje. Ik heb een voorliefde voor de grappige lange teckel met zijn grote schattigheidsfactor. Klein of groot, dat maakt niet uit.
 
 
 
14. Kannen met speciale tuitjes
 
Deze zomer volgde ik een workshop bij de 75jarige Deborah Baynes. Ik was echt onder de indruk van haar collectie kannen. En vooral van haar tuitjes en oren. Ze vertelde mij om mijn tuitjes niet in één geheel aan mijn pot te wrijven maar van hen op zichzelf te laten staan zodat ze hun zelfrespect konden bewaren. Ik vond dat eigenlijk een hele mooie filosofie. En ik wil me nog wel verder bekwamen in die techniek. Het was haar allerlaatste workshop en echt een hele waardevolle workshop waarbij ze volop kennis deelde. Ik heb daar na 22 jaar pottenbakken nog zo ontzettende veel geleerd. Echt een ervaring om nooit meer te vergeten.
 
 
 
15. Etagere met 3 verdiepingen.
 
Ook omdat dit mooi oogt op de brunchtafel. En koekjes op een étagère smaken altijd beter.
 
16. Eierdopjes
 
Die hebben we niet meer, één na één zijn ze gesneuveld. En op zondagochtend eten we hier al eens graag een zachtgekookt eitje met soldaatjes. Ik zou dus deze keer platte eierdopjes draaien zodat er plaats is voor de soldaatjes!
 
17. Keramiek mobiles/hangdingen
 
Om het speelse karakter van mijn atelier wat te accentueren. Ik heb heel wat haken in mijn atelier, aan het plafond en aan het raam . Nu hangen er paddestoelen aan maar in de lente en zomer mag het wel eens wat anders zijn, iets met visjes of zo.. 
 
18. Plantenpotten met pootjes
 
Het is volop mode, potjes met 3 of 4 pootjes en het spreekt me wel aan. Zo’n opgetilde potjes zijn net dat tikkeltje eleganter. Ik maakte al eens kattenpotten.
 
 
 
19. Huisnummer
 
Dit staat al lang op mijn to-dolist, een kleurrijk huisnummer met zelfgemaakte mozaiekjes. Ik moet er dringend werk van maken want wat wij nu hebben is zo lelijk!
 
20. Servies met echte bloemen
 
Met Seda als overbuurvrouw zijn er wat voorzichtige dromen om combi-workshops keramiek en bloemen te geven. Maar eerst gaan we eens enkele dingen uitproberen zoals servies met afdrukken van echte bloemen. Prachtig om uit te eten toch? 
 
Heel wat keramiekplannen dus! Benieuwd of ik ze allemaal zal uitvoeren?  Ik hou je alleszins op de hoogte.
 

Dit was een blogje over: keramiek, pottendraaien

2 reactie(s)


Maria .zaterdag 28 december 2019
Hallo Sabine, ik zal je met heel veel interesse volgen. Veel van je lijst zegt mij ook wel iets. Het begint met mijn handen die mijn hoofd leeg maken!! Super!

Jan Declercq op zondag 29 december 2019
Yip Sabine, inderdaad veel plannen, de hoofdjes spreken mij aan, met een hoek af!
Ik doe mee als je ook boetseert...
Groeten en prettig eindejaar en leuk nieuw begin...


Laat een berichtje achter!

Naam*

Website

E-mailadres (wordt niet gepubliceerd)

Mijn berichtje*