Alle begin is moeilijk!

 Sabine Vanbiervliet, maandag 8 januari 2018

Gisteren mocht ik weer starten met een gloednieuwe groep pottendraaiers. Ik doe dat graag, pottendraailes geven aan beginners. De verwondering als ze hun eerste pot draaien, het mo gow zeg, omdat het niet zo gemakkelijk gaat als het eruit ziet, het doorzettingsvermogen om telkens opnieuw te proberen en het enthousiasme als het centreren en optrekken goed gaat.  It makes me happy!
 
In iedere groep is er wel ééntje die er ontzettend vlug mee weg is. Bijna onmiddellijk staat daar een praktisch perfecte cilinder. Daarnaast zit er in iedere groep wel ééntje die zich specialiseert in de meer laten we zeggen "asymmetrische vormen".
 
Ben jij die laatste persoon? Maak je dan vooral geen zorgen! Een vaste hand of een goede hand-oog coördinatie zegt in feite niet veel over je pottenbakkerspotentieel.  Oké,  het zal je ietwat of misschien veel frustratie besparen. Maar iedereen met genoeg geduld kan het pottenbakken onder de knie krijgen.
 
Wat is er dan wel van belang om een gepassioneerde pottendraaier te worden? 
Geduld, liefde voor de klei, interesse in het proces, oog voor detail, bezig zijn in het nu met het draaien, jezelf telkens opnieuw uitdagen en bereid zijn om te mislukken.
 
En talent dan, hoor ik je zeggen? Denken in de trant van "Jij hebt talent" en " ik heb hier geen talent voor" kan soms zo begrenzend, bijna fatalistisch zijn.  
Plezier, gedrevenheid en jezelf niet vergelijken met die persoon naast je zijn veel belangrijker. Blijf draaien, blijf oefenen en dan komt het wel, die pot waar je zo'n  90% tevreden over bent.

Dit was een blogje over: creativiteit, potten draaien, keramiek

1 reactie(s)


Ann Van Limbergen .zaterdag 13 oktober 2018
Sabine,
Ik was bij de gelukkige als deelnemer aan deze workshop. Fijn te zien, te voelen hoe je ons meeneemt in de wondere wereld van het pottendraaien! Ik kijk alvast uit naar de volgende lessen!
Ann Van Limbergen
Schoonaarde


Laat een berichtje achter!

Naam*

Website

E-mailadres (wordt niet gepubliceerd)

Mijn berichtje*