7 tips voor beginnende pottendraaiers

 Sabine Vanbiervliet, maandag 28 mei 2018
 
 
Maar dat ziet er zo gemakkelijk uit... Hoe komt dat nu dat ik hier niet direct mijn eigen twaalfdelige servies à la Pascale Naessens kan produceren?
Oké, ik overdrijf misschien maar toch is dat een beetje de ondertoon van de opmerkingen van de beginners in mijn atelier. 

Ja, wat kan ik zeggen? Dat oefening kunst baart, zeker? Zoals bij alles wat je onderneemt. 
Het is soms moeilijk om iets uit te leggen wat je automatisch doet, denk maar aan met de auto rijden. Toch deel ik hier nog eens 7 beginnerstips die een wezelijk verschil kunnen maken. En verder? Oefenen hé!
 

1. Kneed goed! 

 
Een mooie pot draaien begint met het goed kneden van de klei. Daar zijn 2 methoden voor : de ossenkop en de spiraal. Er valt voor beiden wat te zeggen. Zelf vind ik de ossenkop iets gemakkelijker. Hier zie je deze techniek stap voor stap uitgelegd:
 
 
2. Maar hij stond echt gecentreerd hoor!
 
Hoeveel keer ik dat al niet gehoord heb.
Soms voel je het niet echt in het begin en dat is absoluut niet erg.
Check alleen eerst of je klei gecentreerd staat voor je hem opent.
Dat doe je door je duim dicht bij de klei te houden zonder te bewegen, tikt de klei nog op een bepaalde plaats tegen je duim, dan staat hij nog niet in het midden.
 
 
 
3. Maak de bodem niet te fijn
 
.Ja, maar ik kan dat toch niet zien. Zet de draaischijf stil en check eens met je naald, je moet nog ongeveer 1 cm bodem hebben op dit moment.
 
4. Werk op 5 uur. 

Dat klink misschien raar, maar als je de schijf bekijkt als een uurwerk, dan is het rechts dichtbij je 5 uur en als je daar de klei verder opent, optrekt, afwerkt, dan gaat dat een stuk makkelijker dan als je pakweg aan de linkerkant of voor je werkt. 
 
Hoe dichter je bij je werkt, hoe stabieler je handen. En 5 uur is het punt waarop de klei terug van je wegdraait, dus is er veel minder kans om te haperen.
 
5. Brugje
 
Telkens je boven komt bij het optrekken, kun je een brugje maken  zodat je rand niet te fijn wordt, Dit doe je door de rand met je linkerhand tussen duim en wijsvinger te houden en met de wijsvinger van de rechterhand vorm je dan een brugje.
 
 
 
6..Neem je tijd om de pot wat af te werken
.
 
Heel vaak zie ik dat. Je bent zo blij met die gedraaide pot, 
Hij is niet in elkaar gezakt, hij staat daar mooi recht in het midden. 
We gaan hem er nu maar vlug afhalen voor er iets gebeurd. Maar die spons ,die lomer, die driehoek... die liggen daar niet voor niets. 
 
En ja, het is handgemaakt, maar dat is geen synoniem voor onafgewerkt!
 
7. Kijk niet naast je!
 
Misschien wel de belangrijkste tip. Je zit daar in een groepje waar iedereen voor het eerst potten draait en je bent op de sukkel, links van je gaat het beter, rechts van je gaat het hoger...  Het is een feit: de één is er al wat rapper mee weg dan de ander. 
 
Het vraagt nu éénmaal een beetje gedoseerde kracht, een geoefende hand-oogcoördinatie.en een voet die ook nog mee moet. En ja, in het begin kan dat allemaal wat veel zijn.
Maar het zegt helemaal niets over je pottenbakkerspotentieel.
 
Denk maar zo: de één kon ook lopen op 10 maanden, terwijl een ander pas zijn eerste voorzichtige stapjes zette op 18 maanden. 5 jaar later is daar niets meer van te merken.
 
 
Zijn deze tips nu evangelie? Nee, bijlange niet, het zijn gewoon tips die werken voor mij en die ik graag met  jullie deel.
 
Maar er zijn uiteraard nog 100 pottenbakkers met 1000 andere tips die wellicht even waardevol zijn. Ik heb zelf al heel wat workshops gevolgd en binnen- en buitenland en werkelijk overal leer je iets interessants bij, tel daar nog een aantal try and errors bij, en zo geef je (hier zelfs letterlijk) je eigen draai aan de dingen.
 

Dit was een blogje over: potten draaien, techniek, klei, keramiek

2 reactie(s)


veerle .woensdag 24 april 2019
Merci voor de tips, het lukt vandaag terug langs geen kanten, maar we zetten door..

Françoise .woensdag 22 januari 2020
Zo leuk Sabine :) Dank voor de tips :) De lessen zijn zo leuk en leerzaam en origineel en jij brengt het fantastisch !!!


Laat een berichtje achter!

Naam*

Website

E-mailadres (wordt niet gepubliceerd)

Mijn berichtje*