5 tips voor als je eindelijk die (keramiek)droom wil waarmaken in 2019!

 Sabine Vanbiervliet, woensdag 26 december 2018
 
Onlangs kreeg ik onderstaand mailtje:
 
Beste Sabine
 
 2019 wordt mijn jaar. Het is nu of nooit voor mij.  Ik heb een leuke fulltime job maar nog liever zou ik mijn eigen keramiekatelier beginnen.  Het is al jaren mijn droom, en ik denk dat het nu haalbaar is. Ik ben er al lang mee bezig als hobby, en ik verkoop ook wel eens iets op marktjes en aan vrienden en kennissen. 
Hebt u enig advies voor mij?
 
Met vriendelijke groeten
Ann
 
Het is niet de eerste keer dit jaar dat ik mails, telefoons of bezoekjes krijg van mensen die dezelfde keramiekdroom koesteren als ik een aantal jaren geleden. Keramiek zit in de lift. Niet alleen keramiek trouwens, we willen allemaal weer meer met onze handen bezig zijn. Ik vermoed als tegenwicht voor onze collectieve online verslaving.
 
Het beste advies hier klinkt trouwens als volgt.
 
 Lieve Ann,
 
Fantastisch dat keramiek je passie is. Gebruik je verstand en hou dat zo.Je verkoopt af en toe wat, het is leuk, en uit je job die je blijkbaar graag doet, haal je een zeker inkomen. Denk 2 x na, blijf waar je bent en geniet met volle teugen van de tijd in je atelier en van je keramische uitspattingen.
 
Groetjes
Saibne 
 
Dat beste advies, dat weet ik helaas, dat zal niet binnenkomen.
 
Keramisten zijn geen rationele mensen. Zo bekijken wij de dingen niet.  Wij maken bekers en kommen uit een hoopje aarde, weet je wel! In onze beleving is alles mogelijk!
 
Dus ander advies is aan de orde!
Een kant-en-klaar stappenplan om een atelier uit de klei te stampen heb ik echter niet . Hier is het met vallen en opstaan gegaan, en er wordt nog altijd wel eens serieus gestruikeld. Maar ik kan wel 5 belangrijke tips meegeven waar je hopelijk iets aan hebt.
 
1. Laat je niet vangen aan de gedachte “Ik ben nu een artiest, dus geen ondernemer”
Niets is minder waar. Als je er voor kiest om in deze sector aan de slag te gaan, dan moeten je ONDERNEMERSSKILLS dubbel en dik ontwikkeld zijn.  Bekijk dat ondernemen en alles wat er bij komt kijken dus niet als een extra last maar zie het als een extra mogeijkheid om je creativiteit in te zetten. Op marketinggebied betekent dat bijvoorbeeld acties bedenken zodat mensen je leren kennnen. Bekijk ook je boekhouding met een gezonde belangstelling. Zie het als die perfect gedraaide anatomisch correcte theepot met zijn goed sluitend deksel en tuitje dat niet drupt! Vraag je dingen af als:  Met welka activiteiten kan ik mijn omzet doen stijgen, waar kan ik eventueel de kosten drukken?
 
2. Maak niet een bepaald soort keramiek omdat je denkt dat het gaat verkopen.
Voeg geen extra exemplaren toe aan de stapel mooie maar onopvallende tasjes en borden gewoon omdat  je veronderstelt dat dit de juiste  weg is. Ga integendeel op zoek naar je eigen unieke pad, Zoek uit hoe je jezelf kan ONDERSCHEIDEN. Maak iets bijzonders en laat zien wie jij bent! 
 
3. Laat je omringen door mensen die het beste met je onderneming voor hebben!
En nee, ik bedoel niet je moeder, en je broer en je beste vriendin, al zullen die je ongetwijfeld steunen en met goedbedoelde raad overstelpen.  Maar mensen die EXPERTISE hebben in een bepaald vakgebied zoals een goede boekhouder, een marketeer, een copywriter als je dat nodig hebt. ... Zo’n dingen kosten geld, hoor ik je zuchten. Ja, dat is zo,  maar dat moet je als een investering zien. Ga op zoek naar iemand die gewoon goed is in het deel waar je zelf gewoon in suckt.  En er zijn ook gratis alternatieven waar je heel veel kennis kan oprapen.  Een facebookgroup waar je met al je specifieke keramiekvragen terecht kan, of  een fantastische blog met wel heel interessante ondernemingstips.
 
4. Realiseer je heel goed dat keramiek nu je werk is,
Je droomjob wellicht maar nog steeds je job. Ovens vullen en legen, nieuw werk maken, afdraaien, glazuren, schoonmaken, bestellingen klaarzetten, workshops geven, deelnemen aan marktjes... It’s a never ending story! ROUTINE is dus het toverwoord. Bouw patronen in die je werk vergemakkelijken.
 
5. Pas op dat je je niet verbrandt aan de keramiek.
Of ik denk dat je je gaat verbranden aan de oventemperatuur van 1000¨C en meer. Niet echt, de meeste keramisten zijn zich constant bewust van de hoge temperatuur waarin ze bakken en de veiligheidsmaatregelen die ze daardoor moeten in acht nemen.
Nee, ik bedoel het eerder figuurlijk. Laat je niet opbranden door je keramiekdroom. Misschien vind je dit maar een domme tip toch is het een hele belangrijke!
Er is een zeker risico verbonden aan van je passie je beroep maken.
Je gaat er helemaal voor! Al je creativiteit en toewijding verdwijnt in die klei. Let daarvoor op!  Laat je NIET LEEGZUIGEN door de keramiek. Je relatie met klei is bedoeld als een engagement van lange termijn, bijna een huwelijk. Laat dus die ruimte om bezig te zijn met andere leuke dingen die je interesse hebben. Zo zal je met een frisse blik en hernieuwde creativiteit altijd weer terug bjj je grote liefde uitkomen!
 
Nog steeds zo’n zin om een keramiekatelier te beginnen, Ann? Ga ervoor dan! Ik wens je alvast heel veel succes! Of er al teveel keramiekateliers zijn? Ik denk het niet!
Het is met creativiteit immers net als met geluk, als je het deelt, dan verdubbelt het

 


Dit was een blogje over: keramiek, atelier, keramiekatelier

0 reactie(s)Laat een berichtje achter!

Naam*

Website

E-mailadres (wordt niet gepubliceerd)

Mijn berichtje*